Stayokay Hostel met Natuurpodium en Klimbos genomineerd voor De Brabantse Stijlprijs 2017

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – Het Stayokay hostel met Natuurpodium en Klimbos te Bergen op Zoom is, samen met 17 andere initiatieven in Noord-Brabant, genomineerd voor De Brabantse Stijlprijs 2017. De jury koos de 18 genomineerden uit 82 inzendingen, afkomstig van 45 Brabantse gemeenten. In maart bezoekt de jury de genomineerde projecten en in april wordt duidelijk welke drie tot vijf finalisten strijden om de jury- en de publieksprijs.

Het project is binnen no-time uitgegroeid tot een duurzaamheidsicoon voor de Gemeente Bergen op Zoom en is een schoolvoorbeeld van een succesvol multifunctioneel gebouw. Architectenbureau Personal Architecture uit Rotterdam wist de wensen van de drie initiatiefnemers – Gemeente Bergen op Zoom, hostelketen Stayokay en recreatie-onderneming Het Klimbos – te vertalen tot een aantrekkelijk en efficiënt gebouw dat bezoekers aanzet tot verkenning en interactie. De zorgvuldige landschappelijke inpassing zorgt voor een sterke verankering in het omringende natuurgebied De Brabantse Wal. De unieke combinatie van recreatief, educatief en sportief gebruik van de natuur, maakt het een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor alle inwoners van Bergen op Zoom en omstreken.

Project

Het project betreft de opwaardering van de bestaande slaapgebouwen van het hostel, de realisatie van een multifunctionele nieuwbouw en de herinrichting van het gehele terrein. De nieuwbouw vormt het hart van het complex, met daarin de publieke ruimtes van Stayokay, het Natuurpodium (een natuur- milieu- en educatiecentrum voor jong en oud) en de uitvalsbasis van het Klimbos. Door de nauwe samenwerking tussen de drie organisaties, zowel in de initiatief- als in de exploitatiefase, ontstaat een inspirerende omgeving waarin voortdurend nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden ontstaan. De synergie tussen de drie partners zorgt voor een uiteenlopend publiek; van zakelijke gezelschappen en hostelgasten, tot natuurgenieters, sportievelingen en schoolklassen.

Vervolg

In maart bezoekt een delegatie van de jury de genomineerde projecten. De jury krijgt een rondleiding en voert gesprekken met betrokkenen. Aansluitend kiest de jury drie tot vijf finalisten. In april en mei kan iedereen stemmen op de finalisten. Behalve een juryprijs, is er ook een publieksprijs te winnen. Medio mei wordt de winnaar bekend en wordt het juryrapport openbaar gemaakt.

Over de stijlprijs

De provincie Noord-Brabant organiseert De Brabantse Stijlprijs om de 2 à 3 jaar met als doel de kwaliteit van de fysieke leefomgeving op de agenda te houden en het gesprek te blijven voeren over een mooie, bruikbare en duurzame leefomgeving. Ook wil de provincie zo bijdragen aan de kennis over ruimtelijke kwaliteit in Brabant. Alle genomineerde projecten zijn zichtbaar op de kaart op www.debrabantsestijlprijs2017.nl.

Foto: gemeente Bergen op Zoom