Ton Linssen haalt uit naar college en gemeenteraad

BERGEN OP ZOOM – “Ongelofelijk blind zijn het college en gemeenteraad.” Met die zin opent Ton Linssen de aanval op het stadsbestuur. Hij is boos nadat afgelopen donderdag, tijdens een raadsvergadering, bijna iedereen over hem heen walste in een discussie over de aanpak van de binnenstad.

Volgens Linssen wordt er niet op de juiste wijze omgegaan met de leegstand en andere problemen in de binnenstad. Hij vindt dat de budgetten niet juist worden besteed en dat er te weinig zichtbare resultaten zijn. ‘Pappen en nathouden’, noemt hij de verkozen aanpak. Ook het woord ‘amateuristisch’ valt en voor het Binnenstadslab heeft de voormalige wethouder eveneens geen goed woord over. Over al die zaken ontspon zich afgelopen donderdag de hoog opgelopen redetwist.

Verwijten

Veel collega-politici verweten Linssen dat hij zelf aan de wieg heeft gestaan van de aanpak van de binnenstadproblematiek, maar ook dat hij zich de laatste tijd juist volledig afzijdig heeft gehouden in de hele discussie. In niet mis te verstane bewoordingen kreeg hij de nodige opmerkingen te verduren. Eind van het liedje was dat het ingezette beleid wordt aangehouden maar dat de raad wel uitgebreider wil worden geïnformeerd over voortgang en resultaten. Vandaag liet Ton Linssen weten dat een slappe aanpak te vinden.

Stevig ingrijpen

De werkelijk noodzakelijke ingrepen worden niet gedaan, schrijft de voorman van Lijst Linssen. De stad moet sterker en compacter worden, vindt hij. “Sommige straten moeten worden omgetoverd tot woonbestemming, vrije beroepen, ambachten en atelierwoningen.” En er zou minstens 30 procent aan al dan niet leegstaande vierkante meters winkelruimte moeten verdwijnen.

De budgetten zou zijn partij willen inzetten voor het verplaatsen van goed lopende middenstand naar de overgebleven winkelstraten. En natuurlijk moet er werk gemaakt worden van het vinden van een goede invulling van het voormalige V&D pand. Maar ook voor Huize St Catharina en het braakliggende veld van de voormalige brandweerkazerne. Daar zouden grote trekkers moeten komen die ook publiek naar de rest van het centrum lokken. Linssen werd donderdag vanwege zijn kijk op de kwestie onder meer uitgemaakt voor ‘messias’ en dat zit hem hoog. Hij sluit zijn bericht af met: “Dat is beter dan Klaas Vaak! Slaap verder Raad en College, want bij U verandert er niets.”