Ton Linssen ontstemd over aanpak eikenprocessierups

BERGEN OP ZOOM – Deze gemeente gaat veel te laks en gemakzuchtig om met het gevaar dat de eikenprocessierups vormt, stelt raadslid Ton Linssen. Hij deed meerdere malen een melding, kreeg vervolgens de standaard reactie ‘melding afgehandeld’ terwijl er niets was ondernomen, en is dus zéér ontstemd.

Overal rukt de eikenprocessie op. Linssen noemt de gevolgen een serieus gevaar voor mens en dier. “Honden kunnen er zelfs aan doodgaan”, zegt hij in een telefonische reactie op een brief die hij stuurde naar het college. “Niemand verwacht dat dit in een week is opgelost maar niets doen is ook geen optie.” Zelf meldde hij meermaals, vertelt hij, zowel telefonisch als via de BuitenBeter app. Met als enige resultaat een geautomatiseerd antwoord: ‘Uw melding is afgehandeld!’ Dat was de druppel…

Boos

“Ik werd heel boos toen ik dat las”, vertelt de fractievoorzitter van Lijst Linssen. “Er is op de plaatsen die ik meldde helemaal niets gebeurd. Ik snap best dat het niet lukt om overal meteen die beesten te verwijderen, maar breng op z’n minst waarschuwingen aan!”

Afgelopen weekend was de politicus in de gemeente Friese Meren, om de nationale zwemheld Maarten van der Weijden aan te moedigen. Hij kwam terecht in een compleet andere wereld: “Duizenden bomen zijn daar met speciaal lint gemarkeerd, dat waarschuwt voor de eikenprocessie rups. Dat wóórd staat zelfs op die linten. Mensen weten precies waar het niet veilig is hierdoor.”

Nalatig

Hier wordt amper zichtbaar gemaakt waar passanten voorzichtig moeten zijn. Het regent klachten op social media en de indruk bestaat dat er maar mondjesmaat wordt bestreden, ook bij Ton Linssen. Hij noemt het “gemakzuchtig en nalatig” van de gemeente Bergen op Zoom dat hier bijna nergens zelfs maar gewaarschuwd wordt, terwijl al heel veel mensen te kampen hebben met gezondheidsklachten door deze plaag. Zijn partij roept het college en de gemeente dus acuut op tot actie maar ook wil Linssen rapportages inzien van wat er werkelijk is ondernomen om dit probleem te beteugelen.

Afbeelding (uitsnede): J Wberg via Pixabay