Vier genomineerden voor lokale erfgoedprijs Bergen op Zoom

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom reikt dit jaar voor de derde keer de lokale erfgoedprijs uit. Door het instellen hiervan wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan.

Er zijn zes inzendingen binnengekomen. De gemeente bedankt alle initiatiefnemers hartelijk voor hun mooie inzending. Het zijn hele diverse projecten. Er zijn vier inzendingen genomineerd. De genomineerde projecten zijn de Agnesschool, uitkijktoren Pompejus, Blauwehandstraat 22 en tentoonstelling De Laatste Kloosterkapel. De inzenders zullen op 15 augustus de jury moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 7 september de winnaar bekend gemaakt, tijdens de start van de Open Monumentendag (Kunsten in de Monumenten).

Achtergrondinfo

In het uitvoeringsprogramma Materieel Erfgoed staat opgenomen dat een Erfgoedprijs voor Bergen op Zoom wordt ingesteld. In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs was dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten. Vorig jaar was de tweede lokale erfgoedprijs in Bergen op Zoom. Die leverde toen acht inzendingen op. De uiteindelijke winnaar was de Heemkundekring met de dorpswandeling Halsteren.

Genomineerden

Agnesschool: 13 appartementen aan de Drabbestraat

De omschrijving die de adviescommissie aan deze inzending heeft gegeven, is dat het project een voorbeeld is als je gaat voor behoud door ontwikkeling. Een fraai voorbeeld van herbestemming. Daarom is de adviescommissie benieuwd naar meer.

Uitkijk theatertoren Pompejus

De adviescommissie is blij dat de toren afgelopen jaar gerealiseerd is. Nieuwbouw op een eeuwen oud fort wat mede mogelijk is gemaakt door de tomeloze inzet van diverse personen, stichtingen, instanties, sponsoren en dankzij crowdfunding. De architectonische uitstraling van de toren is erg bijzonder. De adviescommissie is erg benieuwd hoe nu verder.

Verbouwing Blauwehandstraat 22

De adviescommissie vindt dit project doordacht. Wat nog te behouden was, is behouden met respect voor de tijd van ontstaan maar gekoppeld aan de tijd van nu. Oud en nieuw gaan samen de toekomst in. De adviescommissie is benieuwd naar de volgende stap.

Tentoonstelling De Laatste Kloosterkapel

De omschrijving die de adviescommissie aan deze inzending heeft gegeven, is dat deze gegrepen werd door de titel van de inzending en de manier waarop vorm is gegeven om dit te delen met iedereen die dat op prijsstelt. Daarnaast sprak ook de locatie van de tentoonstelling hen aan.