Voormalige Goddelijke Voorzienigheid blijft niet bewaard

BERGEN OP ZOOM – De voormalige Goddelijke Voorzienigheid kerk wordt toch gesloopt. Pogingen van het Cuypersgenootschap om het gebouw alsnog te redden zijn niet geslaagd. Wel is een andere organisatie aan het bekijken of een deel van het raam is te redden.

Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. De organisatie wilde de voormalige kerk aan laten wijzen als gemeentelijk monument en diende daartoe een verzoek in bij de gemeente. Dat is afgewezen. Burgemeester Petter zegt erover dat er nu eenmaal keuzes gemaakt moeten worden; "Alhoewel het best jammer is dat er een stukje erfgoed verloren gaat, biedt het ook weer nieuwe kansen."

Het glasraam in de kerk is ooit ontworpen door de in 1993 overleden kunstenaar Jan Dijker. Er is een stichting opgericht die zijn naam draagt, welke nu gaat proberen in ieder geval een deel van het raam te redden. De Stichting Jan Dijker is samen met een werkgroep van erfgoedvereniging Heemschut aan het bekijken of ze dit nog lukt voor de sloop medio juni aanvangt.