VVD-raadslid: leegloop brandweer treft vooral ouderen

BERGEN OP ZOOM – Rondom de personeelsbezetting bij de brandweer is veel te doen. Hoge werkdruk, bezuinigingen, minder plezier in het werk leidt tot een leegloop bij met name de vrijwilligers van veel corpsen. Reden voor VVD-raadslid Rian Govers om de kwestie aan de orde te stellen van de raadscommissie Burger&Bestuur van vanavond. ZIj maakt zich vooral zorgen over voldoende bemensing: "Het aantal slachtoffers, vooral onder de ouderen, zou kunnen stijgen met 67 procent", zo vreest het raadslid. "Willen wij dat accepteren?"

Zij heeft ter verduidelijking ook het nieuwsbericht van het tv-programma EenVandaag op de commissieagenda gezet. Het raadslid maakt zich met name zorgen over voldoende bemensing. "Zeker nu ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, verwacht men dat het aantal slachtoffers als gevolg van band zal toenemen." Govers vreest dat de leegloop ook het corps in Bergen op Zoom zal raken, hoewel ze de signalen heeft dat bij de vrijwillige brandweer in Halsteren in elk geval nog géén personele tekorten zijn.

Brief PvdA

Ook andere partijen zijn bezorgd over de toekomst van de (vrijwillge) brandweer. Zo stuurde de PvdA deze week een brief over dit onderwerp naar het college van B&W, waarbij de sociaaldemocraten garanties vragen met betrekking tot de veiligheid.

Fotobijschrift: de brandweerkazerne in Bergen op Zoom. Raadslid Rian Govers vraagt in de raadscommissie van vanavond om aandacht voor voldoende bemensing. (Foto: Brandweer MWB)