Wethouder Arjan van der Weegen getroffen door burnout

Wethouder Arjan van der Weegen blijkt getroffen te zijn door een burn-out en kan de komende maanden niet aan het werk. (Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Wethouder Arjan van der Weegen is getroffen door een burn-out. Hij zit momenteel thuis en zal nog tot het einde van dit jaar niet aan het werk kunnen gaan, zo heeft Van der Weegen vandaag laten weten. De leden van de gemeenteraad, het college van B&W en medewerkers van de ambtelijke organisatie zijn inmiddels geïnformeerd. Komende week beslissen de overige collegeleden hoe de taken van Van der Weegen de komende vier maanden worden waargenomen.

Van der Weegen heeft in zijn portefeuille onder meer: Economische Zaken, Cultuur, Toerisme, Recreatie, Evenementen, Citymarketing en Sport. Daarnaast vertegenwoordigt hij het gemeentebestuur in diverse regionale en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Volgens een woordvoerder zou Van der Weegen zich al enkele maanden 'niet topfit' hebben gevoeld. Na een 'kwakkelperiode in de zomermaanden' is nu duidelijk het gaat om een burn-out: een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Wie last heeft van burn-out hebt voelt zich 'burned out', of opgebrand, en kan geen energie meer vinden om werk te verrichten. 

Accepteren

Vorig jaar december is Van der Weegen tijdens een gemeenteraadsvergadering onwel geworden, waarna hij is overgebracht naar het ziekenhuis. In de maanden nadien was hij echter weer in functie en was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de kartrekker van zijn partij GBWP. Tegen de zomerperiode bleek het opnieuw niet goed te gaan met de bewindsman. Vandaag heeft hij per brief het college, de raad en de ambtelijke organisatie over zijn gesteldheid geïnfomeerd. Daarin schrijft hij: “ Afgelopen zomer heb ik geleerd dat de situatie accepteren de enige keuze is om de weg omhoog weer te vinden. Hoe lastig ook, ik zal de komende tijd afstand nemen van het openbaar bestuur in onze prachtige gemeente op de Brabantse Wal”. Arjan van der Weegen hoopt begin 2019 weer actief te kunnen zijn.