Wethouder Kammeijer hijst regenboogvlag vanwege Coming-Out Dag

BERGEN OP ZOOM – Coming Out Day op 11 oktober is een internationaal begrip geworden. Er wordt dan aandacht gevraagd voor het 'uit de kast komen' van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Ook het recht om jezelf te kunnen en mogen zijn staat daarbij centraal. Steeds meer Nederlandse gemeenten doen mee aan die dag, waaronder Bergen op Zoom.

Wethouder Yvonne Kammeijer stond om negen uur op de Grote Markt, voor het Oude Stadhuis, om ook in deze gemeente de internationale regenboogvlag te hijsen. "Helaas is een statement als dit nog steeds nodig", sprak ze. "Bergen op Zoom wil laten zien achter de boodschap van Coming-Out Dag te staan." Blijkbaar is de gemeente er nog niet zo zeker van dat alle inwoners er zo over denken. Een ambtenaar maakte het touw waarmee de vlag gehesen is vast met een tie-wrap, naar hij meldde om te voorkomen dat mensen die het niet of minder eens zijn met de boodschap het symbool kunnen neerhalen.

COC niet van de partij

Grote afwezige, als organisatie, was het COC. Volgens Kammeijer waren zij wel uitgenodigd. Er was zelfs al over dit moment gesproken bij de officiële ingebruikname van het regenboogzebrapad, op 29 september. Het was mede op verzoek van deze belangenbehartigers dat de vlag dit jaar voor het Oude Stadhuis werd gehesen, in plaats van bij het stadskantoor. Toch liet het lokale COC-bestuur weten geen tijd vrij te kunnen maken voor dit moment, aldus de wethouder.