Wethouder Van der Weegen over Straathyena’s: ‘Schandalig gedrag hard aanpakken’

BERGEN OP ZOOM – Het voorval van afgelopen zaterdag in de Pieter Breughelstraat heeft veel losgemaakt. Er wordt met afschuw op de laffe daad gereageerd en veel mensen zijn boos. De spreekwoordelijke druppel in de emmer is uitgegroeid tot een schrijnend voorbeeld van gedrag waar de samenleving klaar mee is. De gemeente is inmiddels in overleg met politie en officier van justitie over de juiste aanpak.

Afgelopen zaterdag werd een automobiliste met twee kleine kinderen aan boord op straat de weg versperd, bedreigd en verbaal bejegend. Ook werden aan beide zijden de portieren van haar auto opengetrokken. Het werd gefilmd en onder de naam 'Straathyena's' op een Facebookpagina gezet, die overigens inmiddels weer is verwijderd. Daar bleef het overigens niet bij, er zijn ook auto's vernield. Het filmpje en de wijze waarop de vrouw werd bejegend maakte ontzettend veel los, niet alleen in de wijk en zelfs niet alleen in Bergen op Zoom. Uit reacties blijkt vooral dat mensen 'klaar' zijn met terroriserende straatjeugd. De roep om aanpakken is groot en niet altijd even subtiel.

Na-aperij of juist georganiseerd

In niet mis te verstane beoordingen liet wethouder en loco-burgemeester Arjan van der Weegen woensdagmorgen weten het gedrag van de straatjeugd in het gewraakte filmpje zwaar te veroordelen. "We hebben vanmiddag een gesprek met de politie en officier van justitie over hoe met dit schandalige gedrag om te gaan", liet hij weten. Er moet zo snel mogelijk een plan van aanpak komen en de gemeente gaat daar indien nodig de politie bij ondersteunen. Van der Weegen: "We willen weten hoe diep geworteld dit gedrag zit. Is het na-aperij of misschien zelfs georganiseerd? Over dat en meer gaan we in overleg en er zo snel mogelijk tegen optreden."

De Facebook-account van de Straatyena's is niet meer bereikbaar maar het bewuste filmpje van deze probleemjeugd rouleert inmiddels op Internet: